Faculty of Cultural Studies

Universitas Brawijaya

Three Times in a Row: FCS-UB becomes the National Campion of La Semaine Française!

10 - 01 - 2015 admin Warta FIB

The contingent of University of Brawijaya, represented by the Study Program of French Language and Literature, Faculty of Cultural Studies (FCS) students, succeeded in becoming the national champion in La Semaine Française (LSF) or French Language Week. La Semaine Française is an annual event of the French Language Education Students (l’Association des Etudiants du Département de Français or AEDF) Universitas Pendidikan Indonesia, Bandung.

At the LSF event held on 17-20 April 2017, there were four contested categories: poetry reading, speech, news reading, and vocal group contest. Of course, the materials of the contest are in French. FCS-UB sent two contingents for each category, except for vocal group contest.

As the champion, here are the details of the achievement of UB contingent in LSF event:

Vocal Groups Contest

1st winner by Abdullah Bilbas (2015), Raditya Ari (2015), Vicky Pravita (2015), Fadilatul Rahma (2016), Sidra Salsabila (2016), Ruth Agnesia (2016)

The contingent was prepared from early March 2017 by the committee consisting of the students of the study program of French Language and Literature FCS-UB. The preparation consisted of participant audition and selection. Then, the selected participants were guided by the lecturers of the study program of French Language and Literature FCS-UB, seniors, and the students who had formerly participated in this competition.

“To be proud, UB participated in this LSF event from 2015 and became the national champion sequentially in 2015, 2016 and 2017. This makes the Study Program of French Language and Literature FCS-UB set a target to retain the National Champion in the competition next year,”  stated by Muhammad Ulul Azmi (2014), the Leader of French Language and Literature Study Program Student Association. [DT/MSH/PSIK FIB]

Vocal Groups Contest

Tiga Kali Berturut – turut, FIB UB Juara Umum Nasional La Semaine Française!

Untuk ketiga kalinya, kontingen Universitas Brawijaya yang diwakili oleh para mahasiswa Program Studi S1 Bahasa dan Sastra Prancis Fakultas Ilmu Budaya (FIB) berhasil menjadi Juara Umum tingkat Nasional dalam ajang La Semaine Française (LSF) atau Pekan Bahasa Prancis. La Semaine Française merupakan acara tahunan Himpunan Mahasiswa Pendidikan Bahasa Perancis (l’Association des Etudiants du Département de Français atau AEDF) Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), Bandung.

Pada acara LSF yang diadakan pada tanggal 17-20 April 2017 ini, ada empat kategori yang dilombakan, yaitu membaca puisi, pidato, membaca berita, dan vocal group. Tentu saja, materi yang dibawakan dalam kategori tersebut berupa materi dalam bahasa Prancis. FIB UB mengirimkan masing-masing dua kontingen pada tiap kategori lomba, dan satu tim untuk kategori vocal group.

Kontingen FIB UB berhasil meraih Juara Umum dengan perolehan juara tiap kategori sebagai berikut:

Lomba Pidato

Juara 1 oleh Novita Ulfianti D. (2014)

Juara 3 oleh Adelia Syiva T. (2015)

Lomba Baca Puisi

Juara 3 oleh Brahmantio Rendra N. (2014)

Lomba Vocal Groups

Juara 1 oleh Abdullah Bilbas (2015), Raditya Ari (2015), Vicky Pravita (2015), Fadilatul Rahma (2016), Sidra Salsabila (2016), dan Ruth Agnesia (2016)

Adapun rangkaian persiapan berupa audisi dan seleksi peserta dilaksanakan mulai awal Maret 2017 oleh panitia yang terdiri dari para mahasiswa Program Studi S1 Bahasa dan Sastra Prancis FIB UB. Peserta terpilih mendapatkan bimbingan yang dilakukan oleh dosen-dosen Program Studi S1 Bahasa dan Sastra Prancis, kakak tingkat, dan mahasiswa yang pernah mengikuti lomba ini di tahun sebelumnya.

“Bangganya, UB berpartisipasi pada acara LSF ini mulai tahun 2015 dan menjadi juara umum berturut-turut pada tahun 2015, 2016, dan 2017. Hal ini membuat Program Studi Bahasa dan Sastra Prancis FIB UB memancang target untuk mempertahankan Juara Umum di kompetisi tahun berikutnya,” ujar Muhammad Ulul Azmi (2014), Ketua Himaprodi Bahasa dan Sastra Prancis. Semoga sukses! [DT/MSH/PSIK FIB]