Faculty of Cultural Studies

Universitas Brawijaya

A Guest Lecture on Pragmatics and Discourse Analysis as A Contribution for the Future of Indonesia

18-Jan-2019 admin Warta FIB

A Guest Lecture on Pragmatics and Discourse Analysis

as A Contribution for the Future of Indonesia

On Monday (01/14/2019) Master of Linguistics Study Program, Faculty of Cultural Studies (FCS) Universitas Brawijaya (UB) held a guest lecture delivered by an expert in the field of Pragmatics and Discourse Analysis from Universitas Gadjah Mada (UGM): Prof. Dr. I Dewa Putu Wijana, S.U., M.A. who is the Head of Linguistics Study Program, FCS UGM who has produced hundreds of books and scientific articles in the field of Pragmatics and Discourse Analysis.

This activity would not only benefit the Master of Linguistics Study Program FCS UB, but also the entire academic community of FCS UB, especially those who had an interest in researching in the field of linguistics. With the presence of this guest lecture, it was expected that the academic community of FCS UB could produce pragmatics and discourse analysis researches in their respective fields which could contribute for the future of Indonesia.

In addition, Master of Linguistics Study Program FCS UB had implemented KBK-KKNI since 2014. The preparation of the competency framework refered to the vision and mission of the Master of Linguistics Study Program. More than that, various changes and additions to courses compared to the old curriculum were also carried out in order to respond to current demands, so a curriculum review was needed. Therefore, the Master of Linguistics Study Program required input from the Head of Linguistics Study Program FCS UGM, Dr. Putu Wijana, S.U., M.A.

This guest lecture aimed to (1) provide knowledge/enrichment of subjects regarding pragmatics and discourse analysis studies to students and lecturers of the Master of Linguistics Study Program in particular as well as FCS UB students and lecturers in general, (2) develop academic research capacity in the field of pragmatics and discourse analysis; and (3) obtain input regarding the Master of Linguistics Study Program’s curriculum.

This guest lecture was held at 9 a.m. in the Auditorium of Building A FCS UB with a series of events including the opening, guest lecture and continued with the curriculum workshop. The guest lecture was attended by students and lecturers of the Master of Linguistics Study Program and the representatives of Departments and Study Programs of FCS UB. (PS.ILing/DT/MSH/PSIK FIB)A Guest Lecture on Pragmatics and Discourse Analysis

as A Contribution for the Future of Indonesia

This guest lecture was held at 9 a.m. in the Auditorium of Building A FCS UB with a series of events including the opening, guest lecture and continued with the curriculum workshop. The guest lecture was attended by students and lecturers of the Master of Linguistics Study Program and the representatives of Departments and Study Programs of FCS UB. (PS.ILing/DT/MSH/PSIK FIB)Kuliah Tamu Pragmatik dan Analisis Wacana Guna Menyumbangkan Nilai Kekinian untuk Kepentingan Indonesia di Masa Depan

Senin (14/1/2019) Program Studi Magister Ilmu Linguistik, Fakultas Ilmu Budaya (FIB) Universitas Brawijaya (UB) menyelenggarakan kuliah tamu yang disampaikan oleh pakar dalam bidang Pragmatik dan Analisis Wacana dari Universitas Gadjah Mada (UGM) yaitu Prof. Dr. I Dewa Putu Wijana, S.U., M.A. yang merupakan Ketua Program Studi Magister Ilmu Linguistik, FIB UGM yang telah menghasilkan ratusan buku dan artikel ilmiah dalam bidang Pragmatik dan Analisis Wacana.

Kegiatan ini tidak hanya akan bermanfaat bagi Program Studi Magister Ilmu Linguistik FIB UB, namun juga bagi segenap civitas akademika FIB UB, khususnya yang memiliki ketertarikan untuk meneliti dalam bidang linguistik. Dengan adanya kuliah tamu ini diharapkan  civitas akademika FIB UB dapat menghasilkan penelitian pragmatik dan analisis wacana di bidangnya masing-masing yang dapat menyumbangkan nilai kekinian untuk kepentingan Indonesia di masa depan.

Selain itu, Program Studi Magister Ilmu Linguistik FIB UB sejak 2014 telah menerapkan kurikulum KBK–KKNI. Adapun penyusunan kerangka kompetensi mengacu pada visi dan misi Program Studi Magister Ilmu Linguistik. Lebih dari itu, berbagai perubahan maupun penambahan mata kuliah dibandingkan dengan kurikulum lama juga dilakukan dalam rangka merespon tuntutan kekinian, sehingga dibutuhkan peninjauan kurikulum. Oleh karena itu, Program Studi Magister Ilmu Linguistik membutuhkan masukan dari Ketua Program Studi Magister Ilmu Linguistik UGM, Dr. Putu Wijana, S.U., M.A.

Kegiatan kuliah tamu ini bertujuan untuk (1) memberikan pengetahuan/pengayaan materi mengenai kajian pragmatik dan analisis wacana kepada mahasiswa dan dosen Program Studi Magister Ilmu Linguistik pada khususnya serta mahasiswa dan dosen FIB UB pada umumnya, (2) mengembangkan kemampuan riset tenaga akademik di bidang pragmatik dan analisis wacana, dan (3) mendapatkan masukan mengenai kurikulum Program Studi Magister Ilmu Linguistik.

Kegiatan kuliah tamu ini dilaksanakan mulai Pukul 09.00 bertempat di Aula A Gedung FIB UB dengan sususan acara adalah pembukaan, kuliah tamu dan dilanjutkan dengan workshop kurikulum. Kegiatan kuliah tamu ini diikuti oleh mahasiswa dan dosen Program Studi Magister Ilmu Linguistik dan perwakilan Jurusan dan Program Studi di bawah FIB UB. (PS.ILing/DT/MSH/PSIK FIB)

A Guest Lecture on Pragmatics and Discourse Analysis