Sony Sukmawan

ABSTRACT

variety of oral  literature Lereng  Arjuna not only reflect the cosmicconsciousness,  but also  as a symbol of spiritual  consciousness  which  is the main cornmunityJavanese  mystical  essence,  namely  “memayu  hayuning  bawana”  through  “sedulur papat’,to acltieve  “sangkan  paraning dumadi’\.Praxis of syncretizing natural  spirituality  (animism, dynamism),  sarengat  Islamicreligiosity, spirituality Javanese and Hindu mysticism  is reflected  in the oral  literatureLereng Ariuna  and prove the existence  of sociocultural awareness  about cultural  diversityin society Lereng  Ariuna.  In addition to demowtrating cMareness  of cultural  diversity  as ahallmark of a civilized society  plural (multicultural),  oral literaturi  of Lereng Arjuna  alsoexplains  the sustainability of people’s  lives by implementing  ordinances  cultura[ty  diversecommunity  life  is  to blend  and merge.

Key word:  syncretitation,  Islam sarengat, Kejawen,oral  .literature  of Lereng Arjuna

REFERENSI

Ardani, Mohammad.  1995. Al-Quran dan Sufisme Mangkunegara IV: Studi Serat-Serat Piwulang. Yogjakarta: Dana Bhakti Wakaf.
Beatty, Andrew. 2001. Variasi  Agama di Jawa: Suatu Pendekatan AnffoPologi. Jakarta: Raja Grifindo Persada.
Durkheim,  Emile.  2001. The Elemmtary Form of Ihe Religious  Ltfe: Sejarah Bentuk-bentuk  Agama yang paling Dasar.Terjemahan  Inyiak Ridwan Muzir dan M. Syukri. Jogjakarta: IRCiSoD.
Effendy, Chairil. 2008. Menegaskan  kembali Identitas: Menggali Kearifun Lokal dalam Pengajaran sastra  Lisan. Makalah disajikan dalam Kongres IX Bahasa  Indonesia di  Jakarta 28 Oktober-  I November 2008.
Endraswara,  Suwardi.  2003. Mistik Kejawen: Sinlcretisme, Simbolisme,  dan Sufisme dalam Budaya Spiritual Jaw a. I ogtrakarta: Narasi. 2010. Folklor Jana:  Bentuk, Macam, dan Nilainya. Jakarta: Penaku.
Finnegan, Ruth. 1992. Oral Traditions  and The Yerbal Arts: A Guide to Research Practices.  London and New  york: Routledge.
Finnegan, Ruth.  1979. Oral Poetry. London: Cambridge  University  Press.
Geertz, Clifford.  1983. Abangan, santri, Priyayi dalam Masyarakat Jawa. terjemahan  Aswab Mahasin. Jakarta: PT Pustaka  Jaya.
Koentjaraningrat.  1984. Kebudayaan  Jawa. Jakarta: PN Balai Pustaka. Mulder, Niels. lgS3.Kebatinan dan Hidup S ehari  -Har i Orang  Jawa.  Jakarta: PT Gramedia.
Pranoto, Tjaroko HP Teguh.  2007. Spiritualitas Kejawen:  Ilmu Kasunyatan, Wawa-san dan Pemahaman, Penghayatan ”  dan Pengalaman  Yogiakarta: Kuntul Press.
Suseno, Franz Magnis.  1993. Etika Jawa: Sebuah Analisa Falsafi tentang Kebijalu anaan Hidup Jawa.  Jakarta: Gramedia  Pustaka Utama.
Tim Penyusun  Balai Bahasa  Jogiakarta.  2001. Kamus Basa Jawa: Bausastra  Jawa. Jakarta: Kanisius.